Slimme oplossingen voor ons energieprobleem

Categorieën: energietransitie, personeel

Zelf energie opwekken, opslaan en gebruiken wanneer je dit wilt, dat klinkt toch als de oplossing van al onze energieproblemen? Het lijkt misschien nog ver weg, maar niets is minder waar. Iwell, ontwikkelaar, producent en grootste leverancier van batterijen in Nederland, heeft inmiddels verschillende batterijsystemen op de markt die dit voor woningcorporaties, MKB en (logistiek)bedrijven al mogelijk maakt. Waar liggen nog de uitdagingen? En welk personeel zoeken zij om de steeds grotere vraag te kunnen beantwoorden? Wij gingen hierover in gesprek met Vincent Ruijter, Commercieel Directeur van iwell.

Dat er iets moet veranderen hoe wij omgaan met onze energievoorzieningen was voor Vincent Ruijter, Harm Welleweerd en Jan Willem de Jong, de founders van iwell, al snel duidelijk. Als we zo doorgaan dan duurt het niet lang meer dat we in situaties komen dat we de grote hoeveelheid gevraagde energie niet aankunnen, met alle gevolgen van dien. “Zo’n 10 jaar geleden viel het ons op dat er veel aandacht is voor het opwekken van duurzame energie, maar dat het ontbreekt aan ideeën hoe deze duurzame energie op een efficiënte manier in goede banen te leiden, zodat duurzame energie op het juiste moment, op de juiste plek en met de juiste hoeveelheid komt. Hoe zorg je voor een goede balans tussen vraag en aanbod? Hoe kun je tussentijds de teveel opgewekte energie opslaan om deze later als het nodig te gebruiken? Dit vraagt om slimme oplossingen, vooral lokaal en niet met grote kabels door het land. Een uitdaging die wij wel aandurfden.

Piekbelastingen

We zijn op zoek gegaan naar niches in de energiemarkt waar wij een slimme oplossing voor konden ontwikkelen. Het begon bij appartementen complexen daar zijn er enkele momenten per dag dat er veel stroom van het net wordt gevraagd, de rest van de dag is dat flink minder. Deze piekbelastingen liggen vooral in de ochtend: de lift wordt dan veel gebruikt want iedereen gaat naar zijn werk. Hetzelfde geldt als de bewoners weer thuis komen van hun werk. Het appartementencomplex moet hierdoor een relatief grote elektriciteitsaansluiting hebben om deze piekmomenten aan te kunnen. Als je een systeem kunt ontwikkelen die deze piekbelastingen kan ondervangen dan is een kleinverbruik aansluiting meer dan voldoende. In het MKB is de situatie weer anders, daar is de vraag gedurende de dag hoog. Tijdens productie staan veel machines tegelijk aan wat voor een langere tijd om een grote elektriciteitstoevoer vraagt. Veel bedrijven zitten inmiddels aan hun maximale vermogen aan elektriciteitsaansluiting, waardoor uitbreiding van productie eigenlijk niet mogelijk is. Ook hier kunnen slimme energieopslagsystemen een oplossing bieden. En denk eens aan al die elektrische bussen en vrachtwagens die via snelladers opgeladen moeten worden om snel weer te kunnen rijden. Dit vraagt om een hoogvermogen waar onze elektriciteitsnet niet op ingesteld is. Ook hier kan slimmer mee worden omgegaan.
Zo is het idee ontstaan om batterijsystemen te ontwikkelen die deze piekbelastingen kunnen opvangen. De batterij wordt op rustige momenten (duurzaam) opgeladen en levert de extra benodigde elektriciteit tijdens de piekbelastingen. Op deze manier is er een veel betere balans tussen vraag en aanbod van energie. Inmiddels produceert iwell verschillende type batterijsystemen die helpen in dit soort situaties bij het optimaliseren van energiestromen.

Uitdagingen

In de afgelopen 7 tot 8 jaar hebben we veel geleerd van onze systemen in het veld. Zo hebben we de afgelopen jaren het softwaresysteem kunnen verbeteren waardoor er meer maatwerk geleverd kan worden. De systemen kunnen steeds beter voorspellen wat er nodig is in welke situatie of locatie. Ook hebben we aanpassingen kunnen doorvoeren waardoor de levensduur van de batterijen is verlengd. Maar we zijn er nog niet. Er liggen nog genoeg uitdagingen, onder andere hoe we onze batterijsystemen nog slimmer kunnen maken, hoe we ze nog veiliger en robuuster kunnen maken en hoe we nog meer modulair kunnen werken zodat er nog beter maatwerk geleverd kan worden. Onze service afdeling speelt hierin een belangrijke rol. Zij zijn de schakel tussen praktijk en de productafdeling. En door niet alleen reactief maar ook proactief te handelen dragen zij bij aan een continue verbetering van onze batterijsystemen waardoor ze zo optimaal mogelijk ingezet worden.”

Huishoudens

Recentelijk is besloten dat de salderingsregeling in de komende jaren wordt afgebouwd en uiteindelijk wordt afgeschaft. Is het voor huishoudens die zonnecellen op hun dak hebben liggen in de toekomst dan niet slim om een iwell batterij aan te schaffen? “Inzetten van een batterijsysteem per huishouden is niet de meest efficiënte manier om batterij in te zetten, daarvoor is het opwekken en verbruik van energie per huishouden te kleinschalig.. De batterijsystemen werken veel beter en efficiënter als ze op wijkniveau worden ingezet. Op dat niveau is het mogelijk een goede balans tussen vraag en aanbod te realiseren en te regulieren. Helaas is dit voorlopig geen optie. Door de huidige wetgeving is dit niet mogelijk. Het elektriciteitsnetwerk is tot aan de voordeur de verantwoordelijkheid van de netbeheerders. Zij hebben vooralsnog niet de bevoegdheid om batterijsystemen in bijvoorbeeld wijken in te zetten. Wanneer deze wetgeving ooit verandert dan zijn wij er klaar voor.”

Personeel

Hoe groter het energievraagstuk, hoe groter de mismatches in vraag en aanbod en hoe groter de wens naar een oplossing. Momenteel is de markt ontploft. Heeft iwell voldoende medewerkers om deze steeds grotere vraag op te vangen? “iwell telt op dit moment 40 medewerkers. Om de groeiende vraag op te vangen zullen wij moeten uitbreiden. Wij zijn dan ook op zoek naar creatieve elektro- en installatietechnisch personeel met een groen hart die willen meedenken in het technisch optimaliseren van onze batterijsystemen. Ook zijn wij op zoek naar Software Engineers die hun kennis willen inzetten om onze batterijsystemen nog slimmer te maken. Kortweg: wij zijn op zoek naar medewerkers die houden van een creatieve, technische uitdaging en die een bijdrage willen leveren aan het steeds onafhankelijker, groener en goedkoper maken van onze energievoorziening.

Scholing

Helaas bieden de huidige opleidingen weinig tot geen scholing over batterijsystemen. Dit betekent dat wij onze nieuwe medewerkers intern moeten opleiden. Dat doen we graag, maar het zou nog mooier zijn als er een brug wordt geslagen tussen praktijk en opleiding zodat er geen tekort aan kennis ontstaat op de arbeidsmarkt. Hier ligt wellicht ook een kans voor werving- en selectiebureaus zoals HRM@WORK. De samenwerking gaat dan verder dan het vinden van personeel. De komende jaren komen er steeds meer nieuwe technologieën op de markt waardoor het steeds belangrijker wordt er voor te zorgen dat gebrek aan kennis geen remmende factor wordt.“

Wil je meer weten over iwell? Kijk dan op www.iwell.nl   
Voor meer informatie over de huidige vacatures, kun je terecht bij Hans Glas.
 

Reageer

Auteur
HRM@WORK
Publicatie datum
23-2-2023 11:25
Deel dit artikel