test
test

Klimaattechniek

Teamleider Uitvoering - Utrecht

Als Teamleider Uitvoering geef je inspirerend en coachend leiding aan een team van binnen en buitendienst medewerkers ten einde binnenkomende projecten met succes, goed resultaat en een tevreden...
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRG06859

Sales Engineer (Veilig Lucht en Water) - Utrecht

Als Sales Engineer (Veilig Lucht en Water) ben je hét aanspreekpunt voor bestaande en nieuwe opdrachtgevers. Je bezoekt opdrachtgevers, bouwt vertrouwen en verwerft opdrachten door een hoog...
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRG06855

Field Service Engineer Klimaat/Regeltechniek - Den Haag - Alphen aan den Rijn

Als Field Service Engineer Klimaat/Regeltechniek ben je verantwoordelijk voor kleine en grote aanpassingen aan de technische automatisering van de klimaatinstallaties. 
Geplaatst op 09-09-2021
Referentie nr:#HRR06902

Technisch Adviseur Klimaattechniek - Amsterdam

Als Technisch Adviseur Klimaattechniek verwerk je binnenkomende vragen van opdrachtgevers en collegae naar een schriftelijke aanbieding met bijbehorend advies. 
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRG06858

Werkvoorbereider/Engineer Werktuigbouwkundige Installaties - Bodegraven

Als Werkvoorbereider/Engineer Werktuigbouwkundige Installaties zorg je dat de benodigde informatie, tekeningen, materiaal en materieel tijdig voorhanden zijn zodat Monteurs en onderaannemers...
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRR06668

Servicetechnicus Meet- & Regeltechniek - Sliedrecht

Als Servicetechnicus Meet- & Regeltechniek zorg jij dat de gebouwbeheerssystemen optimaal functioneren. Je onderhoud, maakt aanpassingen en lost storingen op. Reageer als deze uitdaging je...
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRR06635

Werkvoorbereider Klimaattechniek - Bodegraven

Ben je gemotiveerd om ziekenhuizen en hun cliënten te voorzien van de beste luchtkwaliteit en comfort tijdens operaties, opnames in de IC en opvolgende zorg. Lees dan verder!
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRR06667

Calculator Klimaattechniek - Bodegraven

Ben je gemotiveerd om ziekenhuizen en hun cliënten te voorzien van de beste luchtkwaliteit en comfort tijdens operaties, opnames in de IC en opvolgende zorg. Lees dan verder!
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRR06664

Projectleider Kortlopende Projecten WT - Hoofddorp

Als Projectleider Kortlopende Projecten WT ben je technisch, financieel en uitvoerend verantwoordelijk voor projecten van € 30K tot € 150K. 
Geplaatst op 4 dagen geleden
Referentie nr:#HRR06945

BIM Modelleur - Rotterdam

Als BIM modelleur ontwerp en modelleer jij werktuigbouwkundige gebouw gebonden installaties binnen de seriematige woningbouw.
Geplaatst op 21-09-2021
Referentie nr:#HRR06958

Contractbeheerder Installatietechniek - Haarlem

Als Contractbeheerder ben je de spil tussen de opdrachtgever/verhuurder, huurders en je eigen collega’s. 
Geplaatst op 21-09-2021
Referentie nr:#HRR06957

Wat is Klimaattechniek?

Klimaatinstallaties zijn bedoeld om de temperatuur, het vochtgehalte, de reinheid, de bewegingssnelheid en de verversing in ruimten, te beheersen. Dit gaat om temperaturen boven de 10 graden Celsius. Klimaatinstallaties worden opgebouwd uit heel veel componenten, zoals de koelinstallatie, de verwarming, de regeling en de luchtkanalen. Daarnaast zijn er kleinere componenten die belangrijk zijn, zoals regelkleppen, brandkleppen, roosters, filters, ventilatoren, luchtverhitters en luchtkoelters, luchtbevochtigingsapparatuur en luchtbehandelingskasten. 

Mensen die wij bemiddelen en die werken in klimaatinstallaties zijn vertrouwd met de inhoud van

 1. Natuurkundige begrippen
 2. Vochtige lucht. Begrippen in verband met vochtige lucht en het –h/x-molierdiagram
 3. Warmtebelasting en koellastberekeningen voor ruimten en gebouwen
 4. Onderdelen luchtbehandelingsinstallaties, zoals kleppen, roosters, luchtfiltertechniek, ventilatoren, luchtverhitters en luchtkoelers, luchtbevochtigingsapparatuur, luchtbehandelingskasten
 5. Luchtbehandelingsinstallaties. Installatiekeuze, indelingen, centrale systemen, decentrale systemen en speciale systemen
 6. Luchtkanalen. Kanaalontwerp, theoretische ondergronden, tabellen en grafieken
 7. Warmte en koude productie. Koeltechniek, (ozonveilige) koudemiddelen en verwarmingstechniek
 8. Meten en meetinstrumenten. Vochtigheidsmetingen, temperatuurmetingen, drukmetingen en meetinstrumenten
 9. Regeltechniek en regelinstallaties in de klimaatbeheersing. Automatisch regelen, definities, blokschema’s. regelaars, corrigerende organen, hydraulische schakelingen, buffervaten in gekoeld-watersystemen, klimaatregeling van gebouwen, gebouwbeheerssystemen.
 10. Waterbehandeling. Ionisatie, zuurgraad, oplosbaarheid, hardheid, het behandelen van water en toepassingen
 11. Akoestiek. Geluidsberekeningen, spiegelbronnen, normen, demping en tabellen.
 12. Warmteterugwinning en energiebesparing. Energiegebruikers, deeltechnieken, energiebesparing in klimaatbehandelingsinstallaties, besparingsplannen.

De lucht om ons heen bestaat uit zuurstof, water (vocht) en wat gassen. In de klimaattechniek ligt de nadruk op het verwarmen, koelen, bevochtigen of ontvochtigen van de vochtige lucht. 

Het Mollier –h/x- diagram is het belangrijkste hulpmiddel bij de berekening van klimaatinstallaties. Om in de praktijk goed met het h/x diagram te kunnen werken, is het nodig om volledig vertrouwd te raken met alle waarden, lijnen en eigenschappen.

Ruimtes worden klimaattechnisch beïnvloed door zomer en winterperioden. Belangrijke termen hierin zijn:

 • Voelbare warmtetoevoer: waarneembare warmtetoevoer door transmissie via wanden, ramen, daken en vloeren en door apparaten, verlichting en personen gedurende de zomerperioden.
 • Voelbare warmteverliezen: waarneembaar warmteverlies door transmissie via wanden, ramen, daken en vloeren en door apparaten, verlichting en personen gedurende de winterperioden
 • Voelbare warmtewinsten: waarneembare warmtewinst door apparaten, verlichting en personen gedurende de winterperioden.
 • Latente warmtetoevoer: niet waarneembare toevoer van warmte door ontvochtiging in de ruimte of het gebouw door personen en/of processen.

In de klimaattechniek wordt er veel gerekend. Deze berekeningen worden genoemd:

Warmtebelasting en koellastberekening voor ruimten en gebouwen. De warmtebelasting is de berekening van de warmtewinst of warmteverlies waarvan het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk moet worden geregeld. De warmtebelastingsberekening is de basis voor het ontwerp van elke luchtbehandelingsinstallatie. De koellastnorm is vastgelegd in de NEN 5067 en wordt berekend in Watt of kW. De berekeningen worden meestal gemaakt in VABI.

Algemene begrippen in de klimaattechniek

Warmtebelasting: de totale hoeveelheid warmte die door interne en externe warmtebronnen aan een ruimte of gebouw wordt toegevoerd (warmtestroom).

Koellast: de hoeveelheid (opgewekte) warmte in een ruimte, die door een koelmachine op een bepaald tijdstip uit de ruimte moet worden afgevoerd. Koellast berekeningen zijn complex door de variabele invloed van de opbouw van warmte in de gebouwmassa en door de verschillen in de warmtebelasting.

Voelbare warmte: waarneembare warmte, zoals geleiding, stroming en straling. Zij hebben directe invloed op de warmtewinst en het warmteverlies van een ruimte. Voorbeelden van voelbare warmte zijn: verlichting, apparatuur, stralingswarmte en directe warmteoverdracht van de zon en warmteafgifte van het menselijk lichaam. Zij hebben allen invloed op de warmteopwekking in een ruimte of een gebouw.

Latente warmte: warmte die ontstaat door toevoeging van vocht (verdampte vloeistof) in een ruimte of een gebouw. Voorbeelden van latente warmte zijn: vocht dat van buiten naar binnen dringt, het menselijk lichaam, stoom van kookapparatuur, stoombaden in een laboratorium.

Accumulatie: opeenhoping of opbouw van warmte in materialen, zoals ramen, de invloed van verlichting en bij de transmissie door buitenmuren en daken. De massa van de bouwconstructie en de dikte van de muren zijn van grote invloed voor de koellastberekening. Het resultaat van accumulatie is dat de toegevoegde warmtestroom pas in een later stadium effect heef op de interne luchtconditie.

Een koudeschok: is het ervaren van een te groot temperatuurverschil tussen de ruimtetemperatuur en de buitentemperatuur. Een warmteschok is het tegenovergestelde van een koudeschok.

Solliciteren

Alle vacatures om naar de vacature pagina van HRM@WORK te gaan.

Contact
HRM@WORK
Heliumstraat 40
2718 SL Zoetermeer
T. 079-3631610
e-mail: info@hrmatwork.nl 
© Copyright 2021 HRM@WORK, All rights reserved.