Op zoek naar de rode draad

Categorieën: algemeen, personeel

Ruben weet het nog goed, zijn eerste bemiddeling als Consultant bij HRM@WORK. De kandidaat zocht al enige tijd naar een nieuwe baan in de installatietechniek. Hij kwam er niet uit. Hij wist niet zo goed wat hij nu wilde en zeker ook niet hoe hij dit moest aanpakken. Hij liet zijn CV achter op de website bij HRM@WORK. Een kennismakingsgesprek met Ruben volgde. Van alles werd besproken en Ruben kreeg een goed beeld van wie hij is als persoon, waar zijn intrinsieke motivaties liggen en welke vaardigheden hij bezit. Al gauw werd een passend bedrijf gevonden en toen het contract was getekend, bedankte hij zichtbaar geëmotioneerd Ruben voor al zijn hulp.  

Werkplezier

Een mooi succesverhaal, maar hoe pak je dat nou aan? Hoe kom je er nu achter wat je wilt en hoe maak je vervolgens de stap? Een goed begin is om eerst eens jezelf een aantal vragen te stellen, zoals ‘Wat is voor jou belangrijk in je werk?’ Zijn dat bijvoorbeeld de doorgroeimogelijkheden, reisafstand, collega’s of zelfstandigheid? ‘Waarom doe je je huidige werk?’, ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’ en ‘Wat brengt jou werkplezier?’ oftewel: wat zorgt ervoor dat je met een glimlach naar je werk gaat?  

Zoek de rode draad

Vind je het lastig om antwoord te geven op deze vragen, dan heeft Ruben een tip. Verzamel twee weken lang vacatures die je aanspreken. Een vacature kan je aanspreken door de werkzaamheden, de branche, de locatie of juist de omschrijving van het bedrijf. Het mag van alles zijn. Je hoeft niet in het profiel te passen, het gaat puur om wat jou aanspreekt. Na 2 weken ga je op zoek naar de rode draad. Wat valt je op, zijn het bepaalde bedrijven die je aanspreken of juist een bepaald soort werk of zijn het bepaalde arbeidsomstandigheden? Dit helpt je bij een beter beeld krijgen van wat bij jou past.

De huidige markt

Nu je weer een stapje verder bent, is het ook goed om te weten hoe de marktsituatie is. Sinds corona is er in de markt van de installatie- en elektrotechniek best wel wat veranderd, vertelt Ruben. Een grote verandering is dat het bijvoorbeeld steeds vaker mogelijk is om parttime of hybride te werken. Voorheen werkte een Servicetechnicus vanuit kantoor, maar tegenwoordig steeds vaker vanuit huis. De bedrijven zijn flexibeler geworden. Op dit moment zijn er meer banen dan gekwalificeerd personeel. Dat biedt weer tijd en ruimte om een bewuste keuze te maken.

Durf

En dan kom je op het punt, neem je de stap of niet. Het advies van Ruben: durf een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vaak zorgt zo’n stap ervoor dat je echt verder kunt groeien. Het is zeker spannend om van een betrouwbare, vaste baan naar iets onbekends over te stappen. Toch brengt zo’n keuze je verder dan als je blijft waar je zit.

 

" De optie die je het engst lijkt, daar moet je voor gaan. Want dat is de uitdaging waarin je kunt groeien"

De match

De huidige markt biedt veel mogelijkheden. Dit maakt het misschien wel extra lastig in je zoektocht. HRM@WORK is goed thuis in de wereld van de installatie- en elektrotechniek en helpt je graag in je zoektocht. Reageer op een vacature en laat je CV achter op onze website en dan neem ’wij contact met je op. Wie weet zit er wel een match tussen wat een van onze opdrachtgevers zoekt en waar jij naar op zoek bent. 

Op zoek naar een nieuwe baan?

Reageer

Auteur
HRM@WORK
Publicatie datum
3-7-2023 11:30
Deel dit artikel